Konvencionális erőművek

dunamenti_eromu
Dunamenti Erőmű

 

Vértesi erőmű
Vértesi erőmű

 

Kangal-i hőerőmű (Törökország)
Kangal-i hőerőmű (Törökország)

 

matrai_eromu
Mátrai erőmű

 

A konvencionális erőművekben a fosszilis tüzelőanyagok (szén, olaj, földgáz) elégetésével a kazánban nagynyomású gőzt termelnek, amely turbinát forgat meg. A turbina generátorral van összekapcsolva, amely áramot termel. A villamos áram transzformátoron keresztül kerül ki az átviteli hálózatba.

A konvencionális technológia modern képviselői a gázturbinás nyílt, vagy kombinált ciklusú erőműi blokkok. A gázturbinában a tüzelőanyag (földgáz vagy olaj) elégetése során keletkezett hőenergia hasznosul, és forgatja a vele egy tengelyen elhelyezkedő áramtermelő generátort.

A nyílt ciklusú egységek esetében a gázturbinában keletkezett égéstermék közvetlenül a szabadba távozik, míg a kombinált ciklus esetében ezen füstgáz hőenergiája ún. hőhasznosító kazánba kerül, ahol gőzturbina-generátor gépegység hajtására alkalmas gőz képződik.

A modern kombinált ciklusú gázturbinás erőműi blokkok villamos hatásfoka akár a 60%-ot is elérheti.

A nyílt ciklusú gázturbinás egységek nagyon rövid idő alatt elindíthatók, így üzemzavar esetén a kiesett energiát gyorsan pótolni lehet.

Az utóbbi időkben a széntüzelésű erőművek technológiája is sokat fejlődött, a korszerű blokkok villamos hatásfoka a 42%-ot is meghaladhatja a szigorú környezetvédelmi elvárások teljesítése mellett.