Fűtőművek

Gázmotor a tatabányai fűtőerőműben
Gázmotor a tatabányai fűtőerőműben
A dunaújvárosi fűtőmű kazánháza
A dunaújvárosi fűtőmű kazánháza
Észak-budai fűtőerőmű
Észak-budai fűtőerőmű
A diósgyőri fűtőmű kazánsora
A diósgyőri fűtőmű kazánsora

Bizonyára Ön is megtapasztalta, hogy egy-egy hideg téli napon milyen jó érzés megérkezni kellemes hőmérsékletű otthonunkba. Ezt az érzést lakások százezreiben köszönhetjük a távhőrendszereket kiszolgáló fűtőművek működésének.

Legelterjedtebbek a gáz és biomassza tüzelőanyaggal működő fűtőművek, de üzemelnek szén-, olaj-, és hulladéktüzelésű fűtőművek is.

A fűtőművek hőenergiát állítanak elő. Kiterjedt csővezetéki hálózaton és hőközpontokon keresztül ez a hőenergia fűti a lakásokat és biztosítja a használati meleg vizet is.

Ma már a legtöbb hőközpont távfelügyeleti rendszerbe van kapcsolva, és a lakások automatikus hőmérsékletszabályozása is megoldható.

A fűtőművek egy része a hőenergia mellett villamos energia előállítására is képes, gázmotoros egységek illetve hagyományos turbina-generátor gépcsoport segítségével, ezek a fűtőerőművek.

A fűtőművek nagy előnye, hogy a tüzelőanyagok elégetésekor keletkezett füstgáz egy helyen és ellenőrzötten, szükség szerint tisztított módon kerül ki a környezetbe, megszüntetve ezáltal a sok egyedi fűtés jelentette füstölgő kémények ezreit.

Napjainkban a megújuló energiaforráson alapuló fűtőművek is preferáltak, ezek a helyi lehetőségekhez igazodva tipikusan biomasszát (faaprítékot) vagy geotermikus energiát hasznosítanak.

Az MVM ERBE Zrt. szolgáltatásait az alábbi linkre kattintva érheti el.

Az MVM ERBE Zrt. szolgáltatásai