Átviteli hálózatok

Martonvásár-Győr 400kV-os távvezeték
Martonvásár-Győr 400kV-os távvezeték

 

Szombathelyi alállomás megszakítói
Szombathelyi alállomás megszakítói

 

Pécs-Országhatár (Ernestinovo) 400 kV-os távvezeték oszlopa
Pécs-Országhatár (Ernestinovo) 400 kV-os távvezeték oszlopa

 

Bicskei alállomás
Bicskei alállomás

 

A villamos energia rendszer gerincét az átviteli hálózat képezi, amelyet jellemzően 400-220 kV-os, néhány helyen 120 kV-os nagyfeszültségű távvezetékek, illetve egy 750 kV-os távvezeték, valamint a transzformátor-alállomások összessége alkot.

Az átviteli hálózaton keresztül valósul meg a villamos energia rendszer export és import forgalma. Az átviteli hálózat feladata, hogy a villamos energia rendszer erőműveiben megtermelt villamos energiát elszállítsa és átadja az elosztó hálózat felé, amelyen keresztül eljut a fogyasztókhoz.

Az átviteli hálózat és a fogyasztók közötti villamos energia szállítását biztosító elosztó hálózat jellemzően 0,4 kV-os kisfeszültségű, 10 és 20 kV-os középfeszültségű, illetve 120 kV-os nagyfeszültségű távvezetékekből és földkábelekből, valamint a transzformátor-alállomásokból épül fel.

A transzformátor-alállomások a villamos energia különböző feszültségszintek közötti átalakítását végzik.

Az átviteli hálózat alállomásai néhány nagyváros kivételével jellemzően lakott területeken kívül szabadtéren, több hektáros nagyságú területeken helyezkednek el. Az elosztóhálózat alállomásainak többsége a fogyasztókhoz közel, jellemzően belterületen, ill. annak közelében található.

Az MVM ERBE Zrt. szolgáltatásait az alábbi linkre kattintva érheti el.

Az MVM ERBE Zrt. szolgáltatásai